Malta bezienswaardigheden

Dankzij de rijke cultuur komen toeristen niet alleen voor de zon naar de eilanden Malta en Gozo. Verspreid over het land zijn er veel bezienswaardigheden te vinden die de moeite waard zijn, zoals de pre-historische tempels en de fraaie historische stad Mdina. Wie een vakantie naar Malta boekt hoeft zich dan ook niet te vervelen. Omdat de meeste bezienswaardigheden verspreid over de eilanden liggen kan het handig (en goedkoper) zijn om een auto te huren. Op die manier kun je gaan en staan waar je wilt zonder afhankelijk te zijn van de route van de excursiebus.

Malta bezienswaardigheden

Malta barst van de mooie plekjes, historische bezienswaardigheden, fraaie kerken en dorpen die de moeite waard zijn.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Malta op een rijtje gezet:
Malta bezienswaardigheden top 10

 

Valletta
In de oude historische hoofdstad van Malta zijn een aantal leuke en noemenswaardige bezienswaardigheden te bezoeken. Bijvoorbeeld het Grootmeesters paleis ‘Grandmaster’s Palace’ of het Nationaal Museum voor Schone Kunsten. Het zestiende eeuwse gebouw huisvest een behoorlijke kunstcollectie waarvan een groot deel uit religieuze onderwerpen bestaat. Het merendeel van de gebouwen in de stad hebben allen de kenmerkende kalksteen kleur. Deze enige steensoort die in Malta voorkomt wordt dan ook veelvuldig gebruikt en is heerlijk verkoelend in de zomermaanden. Een gezellige straat om te winkelen of voor het kopen van een souvenir is de Republic Street. Ben je nu heel moe van het lopen door de soms vrij stijlen wegen in Valletta, dan kun je aan de ring van het centrum na het overleggen van de prijs een rit maken met een paardenkoets. Met een beetje geluk heb je meteen een goede gids te pakken.
www.allesovermalta.nl/valletta.htm

Tarxien
Pas omstreeks 1913 zijn de tempels van Tarxien per toeval ontdekt. De oudste delen zouden ongeveer rond 3600 v. Christus zijn geplaatst. Allerlei bevindingen hebben erop gewezen dat het complex veel groter was dan het nu laat zien. De huidige bevindingen zijn aan het begin van de twintigste eeuw gevonden door Temi Żammit. In het naast gelegen dorp Paola zijn de ondergrondse complexen van Ħal Saflieni Hypogeum te bewonderen.

Megalithische Tempels Ħaġar Qim en Mnajdra
Al ver voor de geboorte van Christus en dus onze jaartelling, zijn deze opmerkelijke tempelcomplexen ontstaan. De Hagar Qim is de hoogst gelegen tempel. De enorme stenen zijn indrukwekkend qua omvang en creëren ontzag over hoe ze destijds ooit geplaatst zijn. Een deel is origineel maar een deel bestaat ook uit een herconstructie. De lager gelegen tempel Mnajdra is via een pad te bereiken. Ook hier is het uiterst indrukwekkend te noemen. Beide complexen worden beschermd door een enorme tent overkapping, welke tevens behulpzaam is voor het creëren van schaduw tijdens de zeer warme zomermaanden.

Mdina
In het pittoreske Mdina lijkt het soms of de tijd er heeft stil gestaan. De historische panden, de kathedraal en de stadspoort ademen nog altijd de oude sfeer uit. De smalle straten en steegjes maken je telkens opnieuw nieuwsgierig naar wat er weer tevoorschijn komt. De meest bijzonder bezienswaardigheden zijn de St. Peter en Paul’s Cathedral. Binnen is te zien dat de inwoners het nog altijd een warm hart toedragen. In de wat hoog gelegen terrassen van verschillende horeca zijn adembenemende uitzichten te bewonderen.
www.allesovermalta.nl/mdina.htm

Blue Lagoon
Tussen de twee eilandjes Comino en Gozo ligt een bijzonder mooi watergebied met het kenmerkende azuurblauwe uiterlijk waar we allemaal zo van houden. Eigenlijk is het niet meer dan de weerkaatsing van de zon over de witte zandbodem.Het wordt in ieder geval veel bezocht door allerlei plezierjachten om er te duiken, zwemmen en/of te snorkelen.

Rotunda van St. Marija Assunta
Deze rooms-katholieke kerk in de plaats Mosta heeft een bijzondere architectuur. De Maltese architect Giorgio Grognet de Vasse heeft de opdracht omstreeks 1870 naar volle tevredenheid vervuld. De koepel met een doorsnede van ruim 37 meter behoort tot de grootste ter wereld. Ook binnen zijn kosten noch moeite gespaard gebleven. Met name de uurwerken aan de gevel, de schilderijen en beschilderingen en de vloer zijn werkelijk schitterend te noemen.

Ta’Qali
Allerlei vormen van handwerken staan in dit Maltese dorp centraal. Het wordt daarom ook wel ‘Crafts Village’ genoemd. Met name op het voormalige militaire vliegveld zijn veel van deze artistieke hand-werklui te vinden. De barakken dienen hierbij als werkplaatsen. Vooral de glasblazers trekken veel aandacht. De plaats Ta’Qali ligt op een kleine twee kilometer van de plaats Mdina.

Palazzo Parisio
In het dorp Naxxar is een zeer fraai paleis te bezoeken. Dit Palazzo Parisio valt niet direct op in het overwegend rustige dorpje. Het achttiende eeuwse paleis ligt schuin tegenover de kerk aan de Victory Square. Hoewel de naam doet vermoeden dat het een plein betreft, is dit in werkelijkheid niet meer dan een straat om het kerkgebouw. Via een uitgezette route is vrijwel het gehele paleis te bezichtigen. Na afloop kun je een drankje drinken in de gezellige bloemrijke tuin naast de oranjerie.

Marsaxlokk
In dit kleine vissersdorpje heerst voornamelijk rust. De kleurrijke bootjes dobberen rustig in de haven van Marsaxlokk. Hier en daar zijn wat terrasjes te vinden waar de ‘catch of the day’ de maaltijd bepaald. Verderop in het dorp is een kerk te vinden en zijn er regelmatig marktkramen opgesteld die een soort van toeristische markt vertegenwoordigen. Veelal betreft het zelfgemaakte koopwaar en andere souvenirs. Op zondag zijn er vooral groente en verse vis te koop.
www.allesovermalta.nl/marsaxlokk.htm

Ghajn Tuffieha Bay
Om het redelijk rustige strand van Ghajn Tuffieha Bay te kunnen betreden moet er wel een soort van offer worden gemaakt. Het is namelijk alleen te bereiken vanaf het land via een behoorlijk lange afdalende trap. Aan het einde zit, heel slim, een horeca gelegenheid die je van een drankje en of hapje kan voorzien. Het terras biedt een heerlijk uitzicht over het water.

Ħal Saflieni Hypogeum
In de plaats Paola zijn de ondergrondse complex van Ħal Saflieni Hypogeum te ontdekken. Het geheel bestaat uit drie niveau’s waarvan de oudste dateren tussen 3600-3300 v.Christus. Men vermoed dat het diende als collectieve begraafplaats. In het archeologische museum van Valletta staat het beeldje van de ‘Slapende Dame van Malta’ die in deze hypogeum is gevonden. De meeste bevindingen betroffen offers. In het naast gelegen dorp Tarxien zijn oude tempels te bewonderen.

Sint-Janscokathedraal
De zestiende eeuwse Sint-Janscokathedraal staat in het centrum van Valletta. Het heeft altijd al een belangrijke rol gespeeld in het leven van de inwoners van Malta. Verschillende ridders en invloedrijke personen uit de geschiedenis liggen er begraven. Diverse kunststukken waaronder ‘de onthoofding van Johannes de Doper’ en wandtapijten maken grote indruk bij de vele bezoekers die het jaarlijks tot zich krijgt.

Portomaso
In de gezellige stad St. Julian’s is een even gezellige haven gelegen. Dit gebied wordt aangeduid met Portomaso. Binnen het 128.000 vierkante meter tellende gebied zijn fraaie appartementen complexen te vinden, een casino, winkels en een aantal gezellige restaurants waarvan enkele met uitzicht op de haven. Vooral ‘s avonds als de lichten branden is het een mooie locatie voor een heerlijke avondwandeling.
www.themarinarestaurants.com

Dingli Cliffs
Deze naar een Engelse ridder vernoemde plaats is tevens het hoogste punt van Malta. De door de jaren woest gevormde rotswanden zijn een bezienswaardigheid op zich. De Dingli Cliffs bevinden zich aan de westzijde van het eiland Malta op ongeveer een twee kilometer van de stad Rabat. Aan de randen van deze rotswanden zijn verschillende rotsingangen te vinden, die vroeger als schuilplaats hebben gediend. Niet ver van de Dingli Cliffs is het prachtige zomerverblijf van de president te bewonderen. Dit is het Verdala Palace met de bijbehorende Buskett tuinen.
www.dingli.gov.mt

Popeye Village
Dit kleine gehuchtje was ooit het decor voor de film van Popeye en zijn liefje Olijfje. Nog altijd maakt men gebruik van dit decor, maar dan als attractiepark. Liefhebbers van cartoons als Popeye en kinderen zullen het wel kunnen waarderen. Echter is het ook wel een beetje vergane glorie. De paar werknemers die aanwezig zijn proberen er nog iets leuks van te maken. De locatie is aan de prachtige zee van Malta is erg mooi. Gelukkig behoort het maken van een boottocht tot de mogelijkheden. En zeker voor het maken van foto’s op Malta is het weer eens iets anders en toch ook wel uniek. Het Popeye dorp ligt op een half uurtje rijden van St. Julians.
www.popeyemalta.com

Verdala Palace
Het statige silhouet van dit zomerverblijf van de president van Malta steekt hoog boven alles uit. Het Verdala paleis werd omstreeks 1586 gebouwd waarna het rond 1858 dusdanig werd gerestaureerd tot het uiterlijk zoals we vandaag de dag kunnen zien. ALs de president aanwezig is wappert de rood-witte vlag van Malta op het dak. Tijdens het bal van August Moon wordt in tegenstelling tot andere dagen het paleis deels geopend voor bezoek.

Rabat
Hoewel je bij de naam Rabat al heel snel aan de heilige stad van Marokko denkt, hebben we het hier over een dorp net even buiten Mdina in Malta. Heel vroeger werd Rabat samen met Mdina omsloten door een stadsmuur. De meest bijzondere bezienswaardigheden in de plaats Rabat zijn de St. Agatha en St. Paul’s kerk, de catacomben van deze kerk en het Romeinse huis Domus Romana.
www.allesovermalta.nl/rabat.htm

Musea

Op deze pagina ontbreken de musea van Malta. Deze vind je terug op de pagina met musea in Malta.

Meer info over Malta

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Malta:
alles over Malta
Malta informatie

Malta informatie
Malta weer & klimaat
mooiste dorpjes op Malta

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy