Dorpen en steden in Malta

De inwoners van het land Malta wonen op de eilanden Malta en Gozo. Malta is aanzienlijk dichter bevolkt dan Gozo, waar meer ruimte en rust te vinden is. Eigenlijk telt het land maar één echte stad en dat is Valletta. De andere plaatsen zijn volgens de hedendaagse normen dorpen, hoewel ze in vroegere tijden wel de status als stad hadden.

Op deze pagina bieden we informatie over de plaatsen in Malta die voor toeristen de moeite waard zijn.Valletta

Als je een vakantie in malta viert dan mag een bezoek aan Valletta niet ontbreken op je ’to-visit’-lijstje. In de oude historische hoofdstad van Malta zijn een aantal leuke en noemenswaardige bezienswaardigheden te bezoeken. Bijvoorbeeld het Grootmeesters paleis ‘Grandmaster’s Palace’ of het Nationaal Museum voor Schone Kunsten. Het zestiende eeuwse gebouw huisvest een behoorlijke kunstcollectie waarvan een groot deel uit religieuze onderwerpen bestaat. Het merendeel van de gebouwen in de stad hebben allen de kenmerkende kalksteen kleur. Deze enige steensoort die in Malta voorkomt wordt dan ook veelvuldig gebruikt en is heerlijk verkoelend in de zomermaanden. Een gezellige straat om te winkelen of voor het kopen van een souvenir is de Republic Street. Ben je nu heel moe van het lopen door de soms vrij stijlen wegen in Valletta, dan kun je aan de ring van het centrum na het overleggen van de prijs een rit maken met een paardenkoets. Met een beetje geluk heb je meteen een goede gids te pakken.

Meer informatie over Valletta

Valletta

Naxxar

Naxxar is een dorp op Malta met een centrale ligging. Je vindt dit rustige plaatsje aan de noordzijde van het eiland en ligt vlakbij Valletta. Vanuit de oudheid staat het dorp ook wel bekend als plaats van eerste gelovigen. Het credo van het dorp luidt dan ook; Prior Credidi. Naxxar is een vredig plaatsje dat rondom de welbekende Naxxarkerk is gebouwd. Je kunt hier genieten van cultuurhistorische gebouwen zoals het Palazzo Parisio.
Ondanks de populariteit van deze bezienswaardigheid wordt Naxxar niet overspoeld met toeristen. In dit plaatsje kun je dan ook nog genieten van authentieke winkels en restaurants. In de eerste week van september eert Naxxar de heilige maagd Maria. Dit vieren ze met een groot dorpsfeest, of door de inwoners ook wel Festa genoemd. Het Maltese stadje Naxxar straalt naast rust ook ruimte en authenticiteit uit.

Qala

Qala vind je op de zuidoostelijke kant van het eiland Gozo. Dit prachtige stadje telt nog geen 2000 inwoners. Hier beleef je dan ook nog het echte dagelijkse ritme van de eilandbewoners. Het dorp kenmerkt zich door het perfect behouden Maltese karakter. Door de ligging is het vooral populair onder natuurliefhebbers en wandelaars. De kust nabij het dorpje is rotsachtig en bevat mooie baaien.

In het centrum van Qala zie je vooral gebouwen en huizen in barokke stijl. De St. Joseph Parish kerk uit 1882 is daar een mooi voorbeeld van. De kerk staat in het midden van het dorp en wordt omringd door schilderachtige straatjes. In de restaurants kun je genieten van traditionele Maltese gerechten. Ook Spaanse invloeden vind je terug in de gerechten van deze lokale restaurants. Het dorp Qala bezoek je als je de échte Maltese cultuur wilt beleven én proeven.

Mdina

In het pittoreske Mdina lijkt het soms of de tijd er heeft stil gestaan. De historische panden, de kathedraal en de stadspoort ademen nog altijd de oude sfeer uit. De smalle straten en steegjes maken je telkens opnieuw nieuwsgierig naar wat er weer tevoorschijn komt. De meest bijzonder bezienswaardigheden zijn de St. Peter en Paul’s Cathedral. Binnen is te zien dat de inwoners het nog altijd een warm hart toedragen. In de wat hoog gelegen terrassen van verschillende horeca zijn adembenemende uitzichten te bewonderen.

Meer informatie over Mdina

Mdina

Rabat

Hoewel je bij de naam Rabat al heel snel aan de heilige stad van Marokko denkt, hebben we het hier over een dorp net even buiten Mdina in Malta. Heel vroeger werd Rabat samen met Mdina omsloten door een stadsmuur. De meest bijzondere bezienswaardigheden in de plaats Rabat zijn de St. Agatha en St. Paul’s kerk, de catacomben van deze kerk en het Romeinse huis Domus Romana.

Meer info over Rabat

Marsaskala

Marsaskala in Malta is populair onder toeristen maar is nog altijd een rustig dorp. Het dorp is van oudsher een vissersplaatsje. De baai vormt nog steeds het middelpunt van Marsaskala. Je vindt deze plaats in het oosten van Malta. In de loop van de jaren is het dorp flink in omvang gegroeid. Tegenwoordig reikt het tot aan St. Thomas Bay.

In het centrum van Marsaskala vind je typerende bouwstijlen die het dorp een romantisch maar authentiek karakter geven. Bekend in Marsaskala is het blauwe uur. Dit fenomeen verschijnt bij zonsondergang en staat garant voor een karakteristieke foto van vissersboten tegen een apart oplichtende horizon. Voor het mooiste zicht kun je je hiervoor het beste opstellen bij de lokale kerk. Deze vind je op een verhoging en biedt een spectaculair uitzicht over Marsaskala.

Sliema

Sliema mag met recht een sprankelend stadje worden genoemd. Je vindt Sliema aan de noordoostkust van Malta. De plaats staat vooral bekend om de talrijke winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden. Dit van oorsprong kleine vissersdorp heeft zich de laatste jaren ontwikkeld als populaire vakantiebestemming. Naast vermaak vind je in Sliema ook stijlvolle bouwwerken die de Maltese cultuur perfect weerspiegelen.

Sliema beschikt over een mooie kustlijn. De bijbehorende promenade is het hart van de plaats. Hier ontmoet je de locals maar kun je ook genieten van diverse activiteiten en eetgelegenheden. De promenade van Sliema geeft je tevens een mooi zicht op de Middellandse Zee én het nabijgelegen Valletta. In Sliema vind je een rijke cultuurhistorie welke zich combineert met moderne activiteiten en een bruisend nachtleven.

Sliema

St. Julians

Het dorp St. Julians op Malta staat onder de locals ook wel bekend onder de naam San Giljan. Je vindt de plaats aan de kust, iets ten noorden van de hoofdstad Valletta. St. Julians kent nog steeds veel Britse invloeden. In de 19e eeuw hebben zij de stad van een kleine nederzetting veranderd in een vooraanstaande plaats aan de kust. Tijdens een wandeling door het centrum van St. Julians kom je de Londense invloeden dan ook nog steeds tegen. Dit zie je vooral in de stijl waarmee de Maltese huizen zijn gebouwd. St. Julians is een bruisende plaats waar je naar hartenlust kunt genieten van diverse uitgaansgelegenheden in de wijk Paceville. De plaats is tevens bekend door haar 3 prachtige baaien met azuurblauw water. De bruisende stad St. Julians herbergt tevens de enige wolkenkrabber van Malta. De Portomaso tower vind je direct aan prachtige haven van St. Julians.

Marsaxlokk

Het meest fotogenieke plekje van Malta is Marsaxlokk. In dit kleine vissersdorpje heerst voornamelijk rust. De kleurrijke bootjes dobberen rustig in de haven van Marsaxlokk. Hier en daar zijn wat terrasjes te vinden waar de ‘catch of the day’ de maaltijd bepaald. Verderop in het dorp is een kerk te vinden en zijn er regelmatig marktkramen opgesteld die een soort van toeristische markt vertegenwoordigen. Veelal betreft het zelfgemaakte koopwaar en andere souvenirs. Op zondag zijn er vooral groente en verse vis te koop.

Meer informatie over Marsaxlokk

Marsaxlokk