Handig om te weten

Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor iedere reis. Wie naar Malta reist die zal bijvoorbeeld willen weten hoe het zit met fooien, paspoorteisen, feestdagen en welke stekkers je nodig hebt voor je elektronische apparatuur. Op deze pagina bieden we allerlei handige reisinformatie die je kunnen helpen bij het plannen van je reis naar Malta. Mocht er hier iets niet vermeld staan dan kun je vaak terecht op fora, gespecialiseerde Malta sites en in reisgidsen over Malta.

Activiteiten en tours reserveren

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Malta bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Malta.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Malta
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours in Malta via Tiqets

activiteiten en tours in Malta via GetYourGuide

Documenten

Om naar Malta te reizen heb je officieel geen reisdocument nodig. Malta behoort immers net als Nederland tot de zogenaamde Schengenlanden waartussen vrij reizen van toepassing is. Mocht de situatie daarom vragen dan kan er wel om een paspoort of iD-kaart gevraagd worden. Dat kan in het geval van calamiteiten, van terreurdreiging of onder andere bijzondere omstandigheden. Ook is het niet ongebruikelijk dat luchtvaartmaatschappijen vragen om je te legitimeren als je bij hen aan boord wilt gaan. Wij raden daarom aan om wel een paspoort of ID mee te nemen als je naar Malta reist.

Douane

In principe is er sprake van vrij vervoer van geld en goederen binnen de Europese Unie. Uitgezonderd zijn goederen die in Nederland verboden zijn, zoals (nep)wapens en munitie. Ook is er een beperking wat betreft het meenemen van goederen waarover in Nederland accijns verschuldigd is. Men heeft regels vastgesteld dat wat je meeneemt voor eigen gebruik moet zijn. Zo kun je als het goed is 800 sigaretten meenemen vanuit Malta zonder dat je daar vragen over kunt krijgen van de douane. Er blijken echter weleens uitzonderingen voor te komen.

Drinkwater

Het leidingwater in Malta is goed drinkbaar. Vanwege de afwijkende smaak gebruiken veel toeristen het kraanwater alleen voor bijvoorbeeld het tandenpoetsen en worden er flessen mineraalwater gebruikt als drinkwater. Zorg er voor dat je tijdens de warmere maanden voldoende water drink. Het gangbare dagelijkse minimum van twee liter per volwassene is in de zomer echt te weinig. Verhoog dit dan gerust naar drie tot vier liter per dag.

Elektriciteit

Malta kent een elektriciteitsnetwerk met een spanning van 240 Volt. Vrijwel alle apparaten die voor de Nederlandse markt bestemd zijn kun je daar zonder problemen op aansluiten. Wel moet je er rekening mee houden dat je op veel plekken de drie-pins Britse stopcontacten tegenkomt. Dat is een erfenis uit de periode dat Malta een Britse kolonie was. Een adapter (reisstekker) is in zo’n geval nodig om apparaten met Nederlandse/Europese stekkers te kunnen gebruiken.

Feestdagen

Malta kent diverse feestdagen. Op deze in hele het land gevierde feestdagen zijn de musea en andere bezienswaardigheden gesloten. Daarnaast kent Malta in de zomerperiode diverse ‘Festas’. Deze traditionele dorpsfeesten worden ter ere van de patroonheilige van het betreffende dorp gevierd.

Een overzicht van algemene feestdagen in Malta:
1 januari – Nieuwjaarsdag
10 februari – St. Paul’s Shipwreck 19 maart – St. Joseph’s Day
31 maart – Freedom Day
1 mei – Dag van de Arbeid
7 juni – Sette Giugno
29 juni – Mnarja-feest 15 augustus – Maria Hemelvaart
8 september – Great Siege Day
21 september – Onafhankelijkheidsdag
8 december – Onbevlekte Ontvangenis
13 december – Republic Day
25 december – eerste kerstdag
variabel – Goede Vrijdag
variabel – Paaszondag

Fooien

Een fooi van ongeveer tien procent over een restaurantrekening of in een bar is normaal als er nog geen bedieningsgeld berekend is.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld

Sinds 2008 betaal je in Malta met de euro. Als Nederlander hoef je dus geen geld te wisselen als je naar Malta op vakantie gaat. Heb je nog Maltezer ponden in je bezit? Deze worden in Malta niet meer geaccepteerd als wettig betaalmiddel. Pinnen kun je op diverse plekken in Malta. Met name het verstedelijkt gebied op het eiland Malta (o.a. Valletta, Sliema, St. Julians) is voldoende voorzien van geldautomaten.Internet

Dankzij de soepelere roamingregels kun je op Malta tegenwoordig goedkoop met je mobiele telefoon het internet gebruiken via het mobiele netwerk. Je kunt je normale databundel ook gewoon op Malta gebruiken. Bij een enkele provider zit daar wel een restrictie op. Check dat even voor je naar Malta vertrekt. Je kunt in Malta anders ook nog op heel veel plekken gebruik maken van gratis wifi. Pas wel op met het versturen van vertrouwelijke info via wifi-netwerken. Denk hierbij aan internetbankieren, betalen met creditcard of inloggen op sites. Openbare wifi-netwerken zijn minder veilig dan surfen via het mobiele netwerk.

Kleding

Als je tijdens het zomerseizoen op vakantie naar Malta gaat dan volstaat het inpakken van luchtige zomerse kleding meestal. Het is aan te raden om in ieder geval tenminste één lange broek mee te nemen voor de heren. Veel hotels stellen dat verplicht bij het avondeten en ook de betere restaurants stellen het op prijs als hun gasten enigszins gekleed aanschuiven voor het diner. In het voor- en naseizoen moet je zeker ook wat warmere kleding meenemen. De wind kan het dan wat fris aan doen voelen. Dat is zeker zo in de avonduren. Houd dan ook rekening met mogelijke regenbuien.

Roken

Het is niet toegestaan om te roken in openbare gebouwen, restaurants, bars en openbare ruimtes van hotels. Het rookverbod wordt vrij streng gehanteerd.

Verboden te roken

Taal

Op Malta spreekt men Maltees en Engels. Beide talen zijn officiële talen in Malta. Het voordeel voor toeristen is dat het Engels gemiddeld genomen van een beter niveau is dan op veel andere bestemmingen die aan of in de Middellandse Zee liggen.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Malta. Omdat de zomertijd ook in Malta gebruikt wordt tijdens dezelfde periode als bij ons is er ook in de zomer geen tijdsverschil.

Veiligheid

Malta is een relatief veilig land. Er gelden geen speciale risico’s voor een reis naar Malta. Wel kun je hier te maken krijgen met de kleine criminaliteit zoals die op zoveel plekken voorkomen waar veel toeristen komen. Zakkenrollerij, diefstal uit hotelkamers of appartementen en inbraak in auto’s komen steeds vaker voor in Malta. Gebruik daarom zoveel mogelijk de kluis in je accommodatie, laat geen waardevolle spullen achter in je auto en pas op met waardevolle spullen in je zakken of tassen.

Tijdens het uitgaan kan het wel eens tot knokpartijen komen. Alcohol is daarbij vrijwel altijd de oorzaak. Mocht er ergens een vechtpartij uitbreken, wees dan verstandig en probeer de situatie te ontlopen.