Musea in Malta

Op Malta en Gozo zijn een aantal musea te vinden. Op deze pagina hebben we een overzicht gemaakt van musea in Malta die volgens ons een bezoekje waard zijn. De meeste musea zijn alle dagen geopend vanaf 9:00 of 09:30 uur ’s morgens. De laatste toegang tot de musea is meestal zo rond een uur of 4 ’s middags.Limestone Heritage

Bij het plaatsje Siggiewi is een klein museum te vinden dat veel aandacht besteedt aan de totstandkoming van het bouwen van huizen met de veel geziene kalksteen. Je ziet hoe het materiaal vroeger werd gebruikt en hoe dat tegenwoordig gaat. Verder is er in het park veel ander vertier te vinden zoals een dierenpark of actief deelnemen aan een cursus beeldhouwen. Cultuur en amusement gaan in dit park prima samen.

Meer info op https://limestoneheritage.com/

National Museum of Fine Arts

Kunstliefhebbers kunnen het National Museum of Fine Arts bezoeken. In dit museum voor schone kunsten zijn bijzondere collecties te ontdekken. De eeuwenoude schilderijen komen in het oudste gebouw van Valletta prima tot hun recht. Ook zijn er Maltees zilveren voorwerpen en allerlei oude meubels tentoongesteld. Het museum is een heerlijk rustpunt in de drukte van de stad.

National Museum of Archaeology

In het archeologisch museum in de stad Valletta is het nodige over de geschiedenis van Malta te ontdekken. Zo wordt hier verteld over de ontwikkeling van de tempelarchitectuur en hoe men de zware arbeid met onder andere het verwerken van de kalkstenen verrichtten. Ook worden er allerlei voorwerpen tentoongesteld die gevonden zijn tijdens opgravingen. Interessant is de grote collectie aan artefacten die teruggaan naar de neolithische periode in Malta, startend rond 5000 voor Christus.

Inquisitor’s Palace

In het plaatsje Birgu kun je het Inquisitor’s Palace bezoeken. In dit stijlvolle paleis in plaats Birgu wat voorheen bekend stond als Vittoriosa, zijn allerlei kunstobjecten te vinden uit de vroeg moderne tijd. Zij vertellen het verhaal over de inquisitie op de Maltese maatschappij. Daarnaast zijn hier gevangeniscellen te bezoeken en een rechtszaal.

Malta Maritiem Museum

De Maritieme geschiedenis van Malta en de verbondenheid met de Middellandse Zee staan in het Maritiem Museum centraal. De verschillende tijdperken van zeevaart en vangst worden op een bijzondere wijze tentoongesteld. Maar ook de techniek van een stoomschip komen er aan bod. Het museum verdient dan ook zeker de vermelding in het rijtje musea van Malta voor beginners.

Casa Rocco Piccola

In hoofdstad Valletta staat Casa Rocca Piccola, het prachtige paleis van de welgestelde adellijke familie de Piro. Met dagelijkse rondleidingen is er een blik te werpen over hoe de goed gefortuneerden leven op een eiland als Malta. Het pand werd al in de zestiende eeuw opgericht en heeft altijd al als paleislijk onderkomen gediend. De meer dan vijftig kamers zijn schitterend ingericht met authentieke meubels uit de jarenlange geschiedenis die het paleis met zich meedraagt. Hiermee wordt een stukje traditie en Maltese cultuur in ere gehouden. De kamers hebben ieder een eigen naam zoals de groene kamer, de winter eetkamer, de kamer met hemelbed en er is zelfs een eigen kapel.

Meer info op www.casaroccapiccola.com

National Museum of Natural History

Het Nationaal Natuurhistorisch Museum van Malta is in het oude centrum van Mdina te vinden. Het museum huisvest een zeer diverse collectie van allerlei mineralen, fossielen, reptielen, insecten en inheemse planten en dieren. Ook allerlei ecosystemen worden tentoongesteld. De inmiddels zeer grote verzameling is nog altijd van groot belang voor natuurwetenschappelijke onderzoeken. Het museum is gevestigd in het voormalige paleis van justitie.

National War Museum

Het fort van St. Elmo dient als entourage voor het Nationaal Oorlogsmuseum van Malta. Met name de Eerste- en Tweede Wereldoorlog worden er doormiddel van voorwerpen, foto’s en allerlei archiefmateriaal aangehaald. Ook verhalen over verschillende gebeurtenissen en belangrijke acties geven meer informatie over deze nare periode die de wereld in zijn greep hield. Een klein deel van het museum is gereserveerd voor de twee jaar durende Franse bezetting tussen 1798 en 1800.