Malta reisinformatie

Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor iedere reis. Wie naar Malta reist die zal bijvoorbeeld willen weten hoe het zit met fooien, paspoorteisen, feestdagen en welke stekkers je nodig hebt voor je elektronische apparatuur. Op deze pagina bieden we allerlei handige reisinformatie die je kunnen helpen bij het plannen van je reis naar Malta. Mocht er hier iets niet vermeld staan dan kun je vaak terecht op fora, gespecialiseerde Malta sites en in reisgidsen over Malta.

Malta bezienswaardigheden

Malta barst van de mooie plekjes, historische bezienswaardigheden, fraaie kerken en dorpen die de moeite waard zijn.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Malta op een rijtje gezet:
Malta bezienswaardigheden top 10

 

Douane
In principe is er sprake van vrij vervoer van geld en goederen binnen de Europese Unie. Uitgezonderd zijn goederen die in Nederland verboden zijn, zoals (nep)wapens en munitie. Ook is er een beperking wat betreft het meenemen van goederen waarover in Nederland accijns verschuldigd is. Men heeft regels vastgesteld dat wat je meeneemt voor eigen gebruik moet zijn. Zo kun je 800 sigaretten meenemen vanuit Malta zonder dat je daar vragen over kunt krijgen van de douane.

Drinkwater
Het leidingwater in Malta is goed drinkbaar. Vanwege de afwijkende smaak gebruiken veel toeristen het kraanwater alleen voor bijvoorbeeld het tandenpoetsen en worden er flessen mineraalwater gebruikt als drinkwater.

Drugs
Op het gebied van drugs begint Malta minder streng te worden. Als je betrapt wordt op het roken van een jointje zul je niet meer direct de gevangenis ingegooid worden. Wel kun je in de problemen komen als je gepakt wordt op het invoeren of verhandelen van drugs. Wie geen ellende wil in Malta doet er het beste aan om alle soorten drugs, ook in kleine hoeveelheden, thuis te laten.

Elektriciteit
Malta kent een elektriciteitsnetwerk met een spanning van 240 Volt. Vrijwel alle apparaten die voor de Nederlandse markt bestemd zijn kun je daar zonder problemen op aansluiten. Wel moet je er rekening mee houden dat je op veel plekken de drie-pins Britse stopcontacten tegenkomt. Een adapter (reisstekker) is dan nodig om apparaten met Nederlandse/Europese stekkers te kunnen gebruiken.

Feestdagen
Malta kent diverse feestdagen. Op deze in hele het land gevierde feestdagen zijn de musea en andere bezienswaardigheden gesloten. Daarnaast kent Malta in de zomerperiode diverse ‘Festas’. Deze traditionele dorpsfeesten worden ter ere van de patroonheilige van het betreffende dorp gevierd.

Een overzicht van algemene feestdagen in Malta:
1 januari - Nieuwjaarsdag
10 februari - St. Paul’s Shipwreck 19 maart - St. Joseph’s Day
31 maart - Freedom Day
1 mei - Dag van de Arbeid
7 juni - Sette Giugno
29 juni - Mnarja-feest 15 augustus - Maria Hemelvaart
8 september - Great Siege Day
21 september - Onafhankelijkheidsdag
8 december - Onbevlekte Ontvangenis
13 december - Republic Day
25 december - eerste kerstdag
variabel - Goede Vrijdag
variabel - Paaszondag

Fooien
Een fooi van ongeveer tien procent over een restaurantrekening of in een bar is normaal als er nog geen bedieningsgeld berekend is.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld
Sinds 2008 betaal je in Malta met de euro. Als Nederlander hoef je dus geen geld te wisselen als je naar Malta op vakantie gaat. Heb je nog Maltezer ponden in je bezit? Deze worden in Malta niet meer geaccepteerd als wettig betaalmiddel. Pinnen kun je op diverse plekken in Malta. Met name het verstedelijkt gebied op het eiland Malta (o.a. Valletta, Sliema, St. Julians) is voldoende voorzien van geldautomaten.

Reisdocumenten
Om naar Malta te reizen heb je een geldig paspoort of identiteitskaart nodig. Je paspoort of ID-kaart moet ten minste geldig zijn tot en met je reis terug naar huis. Kinderen moeten in het bezit zijn van een eigen reisdocument.

Roken
Het is niet toegestaan om te roken in openbare gebouwen, restaurants, bars en openbare ruimtes van hotels.

Taal
Op Malta spreekt men Maltees en Engels. Beide talen zijn officiële talen in Malta.

Tijdsverschil
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Malta. Omdat de zomertijd ook in Malta gebruikt wordt tijdens dezelfde periode als bij ons is er ook in de zomer geen tijdsverschil.

Veiligheid
Malta is een relatief veilig land. Er gelden geen speciale risico’s voor een reis naar Malta. Wel kun je hier te maken krijgen met de kleine criminaliteit zoals die op zoveel plekken voorkomen waar veel toeristen komen. Zakkenrollerij, diefstal uit hotelkamers of appartementen en inbraak in auto’s komen steeds vaker voor in Malta. Gebruik daarom zoveel mogelijk de kluis in je accommodatie, laat geen waardevolle spullen achter in je auto en pas op met waardevolle spullen in je zakken of tassen.

Meer reisinformatie

De Nederlandse site Landenportal staat bekend om de uitstekende manier waarop reisinformatie accuraat en vrij beknopt aangeboden wordt aan haar bezoekers. Op de pagina over Malta vind je veel aanvullende informatie over Malta.

Meer info over Malta

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Malta:
alles over Malta
Malta informatie

Malta informatie
Malta weer & klimaat
mooiste dorpjes op Malta

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy