Reizen naar Malta

Malta ligt hemelsbreed op ongeveer tweeduizend kilometer van Nederland. Omdat Malta uit eilanden bestaat kun je er niet komen zonder vervoer door de lucht of over water. Het overgrote deel van de Nederlandse toeristen gaat met het vliegtuig naar Malta. Een kleine groep bezoekt Malta op een andere manier. Zo is Valletta een redelijk populaire aanleghaven voor cruiseboten. Ook zijn er toeristen die met de veerboot vanuit Sicilië naar Malta komen. Vanuit Pozzallo vaar je in anderhalf uur naar Valletta. Vanuit Catania duurt de boottocht zo’n vier uur. Je kunt je (huur)auto meenemen naar Malta.

Malta bezienswaardigheden

Malta barst van de mooie plekjes, historische bezienswaardigheden, fraaie kerken en dorpen die de moeite waard zijn.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Malta op een rijtje gezet:
Malta bezienswaardigheden top 10

 

Vliegen naar Malta

De snelste manier om vanuit Nederland naar Malta te reizen is met het vliegtuig. Met Air Malta kun je vanuit Brussel, Düsseldorf of Amsterdam naar Malta vliegen. Wil je met een Nederlandse maatschappij vliegen dan kan dat met Transavia die vliegtickets Malta aanbiedt tegen zeer concurrerende prijzen mits je er vroeg genoeg bij bent. De reistijd bedraagt ongeveer 2,5 tot 3 uur bij een rechtstreekse vlucht. De vlucht vanaf Amsterdam is sommige seizoenen rechtstreeks, sommige seizoenen moet je overstappen, bijvoorbeeld in Rome of Frankfurt. Transavia vliegt tijdens het zomerseizoen ook vanaf Amsterdam naar Malta. Dit zijn rechtstreekse vluchten. De prijs voor vliegtickets ligt tijdens de schoolvakanties vaak hoger. Om dan de goedkoopste vliegtickets naar Malta te boeken moet je er vroeg bij zijn.

Van het vliegveld naar de accommodatie

Als je een pakketreis geboekt hebt dan zal het vervoer ter plaatse vrijwel altijd inbegrepen zijn in je reis. Als je op eigen houtje naar je accommodatie wilt heb je de keuze uit taxi, bus of een huurauto. Voor de taxi’s gelden vaste tarieven vanaf de luchthaven. Gemiddeld kost een taxirit ongeveer vijftien tot maximaal zo’n dertig euro. Je dient een pre-paid taxiticket te kopen in de aankomsthal van het vliegveld. Met de bus zijn er een verschillende busverbindingen. Deze Airport Express Services kun je gebruiken om naar je bestemming op het eiland Malta te reizen, maar ook om naar Ċirkewwa te reizen. Van daaruit vertrekt de veerboot naar Gozo, waar je je reis verder per taxi of bus kunt vervolgen.

Huurauto

Op het internationale vliegveld van Malta kun je auto’s huren. Vaak is het het voordeligste om vooraf je huurauto al te regelen. Soms kan het nog goedkoper zijn als je een zogenaamde fly-and-drive boekt, waarbij een huurauto inbegrepen zit in je reis. Houd er rekening mee dat men in Malta links rijdt. Het stuur in de huurauto’s zit dan ook aan de rechterkant van de auto. De wegen zijn over het algemeen prima, maar je zult zeker af en toe een minder goede weg tegenkomen. Hobbelige straten, vernauwingen in straten en soms een flinke kuil behoort zeker tot de mogelijkheden op Malta. Houd er verder rekening mee dat parkeren in de drukkere delen van Malta niet altijd even gemakkelijk is. Vooral in St. Julians en Sliema is er een permanent tekort aan parkeerplaatsen.

Busnetwerk

Als je geen huurauto ter beschikking hebt is de bus vaak de beste manier om afstanden op de eilanden Malta en Gozo te overbruggen. Het busnetwerk is redelijk fijnmazig. De belangrijkste dorpen en bezienswaardigheden zijn allemaal redelijk eenvoudig per bus te bereiken. Kaartjes voor deze goedkope vorm van vervoer koop je bij het betreden van de bus bij de buschauffeur. Houd er rekening mee dat je zo gepast mogelijk betaalt.

Taxi

Wie met de taxi wil reizen in Malta die zal redelijk pittige prijzen moeten betalen. De taxi’s zijn niet goedkoop. Vaak wordt er zonder meter gereden en zul je een prijsafspraak met de chauffeur moeten maken. Goed onderhandelen kan de vrij hoge prijzen nog wat drukken. Als je naar het vliegveld wilt reizen dan worden er vastgestelde tarieven gehanteerd.

Fietsen

Je kunt Malta per fiets verkennen. Op het eiland Malta zijn twee fietsenverhuurders actief. Of het aan te raden is om je als fietser in het soms vrij chaotische verkeer op Malta te begeven is echter de vraag. Fietspaden kent men hier niet en de wegen zijn vaak niet ingesteld op fietsers. Fietsen is op Malta daardoor beduidend risicovoller dan in Nederland.

Toeristenvervoer

Malta kent ook de typische vormen van toeristenvervoer zoals hop-on-hop-off bussen en de typische toeristentreintjes. De dubbeldekker toeristenbussen rijden zowel op Malta als op Gozo. In Valletta kun je ook met paard-en-huifkar door de straten gaan. Vooral kinderen vinden dit een leuke belevenis.

Vakantie Malta

Een complete vakantie naar Malta boek je al vanaf € 109,- per persoon.
Bekijk alle Malta aanbiedingen

Druk verkeer

Malta behoort tot de dichtstbevolkte landen van Europa. Op Gozo krijg je daar niet zoveel van mee, maar het eiland Malta is rondom Valletta bijna een aaneenschakeling van dorpen en steden. Zo zul je amper zien waar bijvoorbeeld Sliema ophoudt en St. Julians begint. Tijdens de ochtend- en avondspits is er sprake van zeer druk verkeer in dit deel van Malta. Probeer daarom de spitsuren zoveel mogelijk te vermijden als je op pad gaat. Indien je niet anders kunt dan tijdens de spits te reizen dan moet je rekening houden met de kans op files en vertragingen.

Meer info over Malta

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Malta:
alles over Malta
Malta informatie

Malta informatie
Malta weer & klimaat
mooiste dorpjes op Malta

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy