Vervoer in Malta

Vanaf het moment dat je in Malta gearriveerd bent heb je een vorm van vervoer nodig. De kans dat je vakantieverblijf direct naast de luchthaventerminal ligt is erg klein. Ook is de kans niet erg groot dat je direct bij de plek slaapt waar je met een veerboot arriveert. Vanaf het moment van aankomst heb je dus vervoer nodig en het is vaak ook handig om je tijdens je vakantie in Malta te kunnen verplaatsen. Op die manier ben je niet alleen maar gebonden aan de directe omgeving van je hotel, appartement of vakantiewoning.

Op deze pagina beschrijven we de verschillende vormen van vervoer op de eilanden Malta en Gozo.Van het vliegveld naar de accommodatie reizen

Als je een pakketreis geboekt hebt dan zal het vervoer ter plaatse vrijwel altijd inbegrepen zijn in je reis. Als je op eigen houtje naar je accommodatie wilt heb je de keuze uit taxi, bus of een huurauto. Voor de taxi’s gelden vaste tarieven vanaf de luchthaven. Gemiddeld kost een taxirit ongeveer vijftien tot maximaal zo’n dertig euro. Je dient een pre-paid taxiticket te kopen in de aankomsthal van het vliegveld. Met de bus zijn er een verschillende busverbindingen. Deze Airport Express Services kun je gebruiken om naar je bestemming op het eiland Malta te reizen, maar ook om naar Ċirkewwa te reizen. Van daaruit vertrekt de veerboot naar Gozo, waar je je reis verder per taxi of bus kunt vervolgen.

Huurauto

Op het internationale vliegveld van Malta kun je auto’s huren. Vaak is het het voordeligste om vooraf je huurauto al te regelen. Soms kan het nog goedkoper zijn als je een zogenaamde fly-and-drive boekt, waarbij een huurauto inbegrepen zit in je reis. Houd er rekening mee dat men in Malta links rijdt. Het stuur in de huurauto’s zit dan ook aan de rechterkant van de auto. De wegen zijn over het algemeen prima, maar je zult zeker af en toe een minder goede weg tegenkomen. Hobbelige straten, vernauwingen in straten en soms een flinke kuil behoort zeker tot de mogelijkheden op Malta. Houd er verder rekening mee dat parkeren in de drukkere delen van Malta niet altijd even gemakkelijk is. Vooral in St. Julians en Sliema is er een permanent tekort aan parkeerplaatsen.

Pas op waar je je auto huurt
Er is veel kaf onder het koren als het aankomt op autoverhuurbedrijven. Gerommel met borg, hoge eigen risico’s, onvolledige verzekeringen, auto’s die technisch gezien niet meer in de beste staat zijn, ongunstige tankregelingen… er zijn volop manieren om de toerist te misleiden. Wij huren daarom altijd onze huurauto via Sunny Cars. Dit bedrijf is al tientallen jaren actief en heeft een goede reputatie. Dat is waarom veel reisbureau’s en touroperators graag samenwerken met Sunny Cars. Als je bij Sunny Cars een auto huurt dan is de auto volledig verzekerd, heb je geen eigen risico en word je niet geconfronteerd met verborgen kosten. Vooraf reserveren is aangeraden om de beste tarieven te krijgen.

Bekijk de huurauto’s in Malta bij Sunny Cars

huurauto op Malta

Druk verkeer

Malta behoort tot de dichtstbevolkte landen van Europa. Op Gozo krijg je daar niet zoveel van mee, maar het eiland Malta is rondom Valletta bijna een aaneenschakeling van dorpen en steden. Zo zul je amper zien waar bijvoorbeeld Sliema ophoudt en St. Julians begint. Tijdens de ochtend- en avondspits is er sprake van zeer druk verkeer in dit deel van Malta. Probeer daarom de spitsuren zoveel mogelijk te vermijden als je op pad gaat. Indien je niet anders kunt dan tijdens de spits te reizen dan moet je rekening houden met de kans op files en vertragingen.

Links rijden en stuur aan de rechterkant

Busnetwerk

Als je geen huurauto ter beschikking hebt is de bus vaak de beste manier om afstanden op de eilanden Malta en Gozo te overbruggen. Het busnetwerk is redelijk fijnmazig. De belangrijkste dorpen en bezienswaardigheden zijn allemaal redelijk eenvoudig per bus te bereiken. Kaartjes voor deze goedkope vorm van vervoer koop je bij het betreden van de bus bij de buschauffeur. Houd er rekening mee dat je zo gepast mogelijk betaalt.

Taxi

Wie met de taxi wil reizen in Malta die zal redelijk pittige prijzen moeten betalen. De taxi’s zijn niet goedkoop. Vaak wordt er zonder meter gereden en zul je een prijsafspraak met de chauffeur moeten maken. Goed onderhandelen kan de vrij hoge prijzen nog wat drukken. Als je naar het vliegveld wilt reizen dan worden er vastgestelde tarieven gehanteerd.

Fietsen

Je kunt Malta per fiets verkennen. Op het eiland Malta zijn twee fietsenverhuurders actief. Of het aan te raden is om je als fietser in het soms vrij chaotische verkeer op Malta te begeven is echter de vraag. Fietspaden kent men hier niet en de wegen zijn vaak niet ingesteld op fietsers. Fietsen is op Malta daardoor beduidend risicovoller dan in Nederland.

toeristenvervoer

Toeristenvervoer

Malta kent ook de typische vormen van toeristenvervoer zoals hop-on-hop-off bussen en de typische toeristentreintjes. In Valletta kun je ook met paard-en-huifkar door de straten gaan. Vooral kinderen vinden dit een leuke belevenis. De dubbeldekker toeristenbussen rijden zowel op Malta als op Gozo. Deze bussen rijden een route langs de meest interessante plekken en bezienswaardigheden. Tijdens de geldigheid van je kaartje (meestal een hele dag) kun je onbeperkt in- en uitstappen bij deze zogenaamde hop-on-hop-off bussen.

toeristenbus