Het weer in Malta

De ligging van Malta in de Middellandse Zee, ten zuiden van Italië, zorgt ervoor dat het land een warm zeeklimaat kent. Binnen de Köppen-Geiger klimaatclassificatie wordt dit klimaat met de lettercode Cfa aangeduid. Het relatief warme zeewater zorgt ervoor dat er in de koelere periodes geen ruimte is voor serieuze kou en in de zomermaanden de kans op extreme temperaturen kleiner (doch niet onmogelijk) is. Het klimaat van Malta kenmerkt zich vooral door de verhouding temperatuur/neerslagkans. Hoe hoger de gemiddelde temperatuur in een maand, des te lager is de kans op neerslag.

Malta bezienswaardigheden

Malta barst van de mooie plekjes, historische bezienswaardigheden, fraaie kerken en dorpen die de moeite waard zijn.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Malta op een rijtje gezet:
Malta bezienswaardigheden top 10

 

Warme zomers

Malta kent een vrij lange zomerse periode. De zomer begint in de tweede helft van mei en houd aan tot en met september. In deze periode is het vrijwel gegarandeerd zomers warm. Slechts een enkele dag haalt de zomerse grens van 25 graden Celsius niet. Het zeewater heeft iets meer tijd nodig om naar aangename Mediterrane waardes te stijgen. In de loop van juni wordt de twintig-graden-grens doorbroken. In juli, augustus en september is het zeewater pas echt warm. Gemiddeld heeft het water dan een temperatuur van 24 tot 27 graden Celsius. Regen komt hartje zomer amper voor. Wel kan er aan het eind of begin van de zomer een keer een bui vallen.

Milde winters

De wintermaanden in Malta zijn ronduit mild te noemen. Na overgangsmaand oktober gaat in november de winterperiode van start. Winter in Malta betekent vooral minder zonneschijn, een verhoogde kans op neerslag en temperaturen die niet aangenaam genoeg zijn om aan het zwembad te vertoeven. Wat je vooral ook merkt is dat de wind over het algemeen wat nadrukkelijker aanwezig is. Dit zorgt voor een extra afkoelend effect aan het zwembad of strand. Daarom voelt het dan zelfs bij temperaturen boven de twintig graden (wordt geregeld gehaald in november) te koud aan om aan het zwembad te gaan liggen. Malta is als winterzonbestemming daarom niet zo erg geschikt. Binnen de winterzonperiode kun je in november en april nog geluk hebben wat betreft één of meerdere aangename dagen, maar dat is te weinig om een winterzonvakantie te overwegen.

Voorjaar als overgangsperiode

In de loop van maart/april neemt zowel de wind als de kans op regen af. Je merkt dat de zon langer en vaker gaat schijnen. Deze neemt ook voelbaar in kracht toe. Het voorjaar begint in de loop van maart en duurt ongeveer tot de tweede helft van mei. In deze periode vallen de temperaturen nog wat tegen. Zeer geleidelijk stijgen de gemiddelde waardes, waarbij in april regelmatig de twintig graden gehaald wordt. Sommige dagen loopt het kwik al op naar 25 graden. Het zeewater is in deze periode nog relatief koel met temperaturen van 15 tot 17 graden Celsius. Echt aangenaam zwemweer is het daarom nog niet.

Beste reistijd

Als je voor de zon naar Malta gaat dan kun je het beste in de maanden juni, juli, augustus of september gaan. In oktober en mei kán het aangenaam zijn om te zonnen en te zwemmen, maar is de kans op te koele dagen ook groter dan tijdens de zomer. De Nederlandse meivakanties vallen eigenlijk iets te vroeg om een zonvakantie naar Malta te boeken. De Nederlandse herfstvakanties vallen juist weer iets te laat. Sommige jaren is het dan nog aangenaam zomers, maar soms val je net in een overgangsperiode met minder stabiel weer en lagere temperaturen.

Ga je naar Malta voor bezienswaardigheden en musea dan kun je wel beter voor de maanden aan de randen van het seizoen kiezen. April, mei en oktober kennen relatief weinig neerslag. Ook is de kans op zowel te warm als te koud weer vrij klein. In de zomer kan het te warm zijn om volop bezienswaardigheden te gaan bezoeken op Malta of Gozo. In de winter kunnen regen en wind je parten doen spelen. Ook merk je dat door de veel kleinere hoeveelheid bezoekers aan Malta er in die periode veel minder sfeer in bepaalde gebieden is.

Meer info over Malta

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Malta:
alles over Malta
Malta informatie

Malta informatie
Malta weer & klimaat
mooiste dorpjes op Malta

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy